Rasbeschrijving Lhasa Apso


 

De Lhasa Apso vind zijn oorsprong in het geïsoleerde Tibet, waar dit ras honderden jaren gefokt is door monniken voordat het zijn weg vond naar de westerse wereld. De Lhasa Apso's in Tibet waren niet te koop, zij werden in koppels geschonken door de Dalai Lama aan mensen die hoge posities bekleedden. Het krijgen van een koppeltje Lhasa's was een eer en zij werden als geluk brengers beschouwd.

 

De Lhasa Apso is een prettige huisgenoot met een oosters karakter. Dat betekent dat hij een eigen willetje heeft en dwingen is er niet bij. Wat hij doet, doet hij uit respect voor zijn baasje. Hij is een beetje terughoudend en zijn vriendschap moet je verdienen. Heb je zijn vriendschap gewonnen, dan heb je ook een vriend voor het leven.

 

Leven met een Lhasa is nooit saai, het is een ras met humor. Is zeer intelligent en je zal menigmaal verbaasd zijn over wat hij nu weer uitgevonden heeft. Lhasa's gaan goed samen met kinderen, mits hij met respect behandeld wordt, want hij laat niet met zich sollen. Hij wordt gemiddeld zo'n 12 - 15 jaar.

 

De Lhasa is een sportief ras dat graag lange wandelingen maakt. Het is geen "sloper", speelt graag, heeft mensenkennis, is snel zinnelijk en waakt goed. De Lhasa slaat niet zomaar aan. Wanneer hij blaft is er echt iets niet in orde. Dit ras kan goed met andere honden en katten overweg.

 

De prachtige vacht is de blikvanger van het ras, maar ook met een kort geknipte vacht is het een aantrekkelijk hondje. Het verzorgen van de vacht vraagt werk en niet elke eigenaar heeft meteen de kneepjes van het vak in de vingers. Wanneer de vacht goed bijgehouden wordt vindt men nauwelijks haar in zijn leefomgeving, want het losse haar wordt eruit geborsteld. Uiteraard kan de Lhasa naar de trimsalon gebracht worden om hem te kammen, wassen en/ of te knippen.

 

Lhasa's zijn er in alle kleuren- van hoog blond tot zwart en alles daar tussenin. Een volwassen Lhasa heeft een schofthoogte van 23 - 25 cm. En weegt tussen de 5 en 8 kg. Door zijn grootte is hij gemakkelijk overal mee naar toe te nemen, het is een makkelijk reisgenoot.

 

De Lhasa is een ras waar je verknocht aan raakt, er is geen ander ras met een zo typisch karakter als zij hebben. Daarom zal het gros van de mensen die ooit een Lhasa Apso heeft gehad weer voor dit ras kiezen. Eens een Lhasa altijd een Lhasa.

 

Rasvereniging

 

Pekingees- en dwergspaniëlclub,

http//www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl